Páratartalom

Páratartalom

A nedves levegő vízgőznyomásának és a telítési vízgőznyomásnak a hányadosa. Százalékban mérjük (%). Arról tájékoztat a relatív légnedvesség, hogy a levegő milyen mértékkel telített vízgőzzel. 100%-os légnedvesség esetén a levegő teljesen telített és már nem képes több vízgőzt befogadni.
Magyarországon egy lakás átlagos páratartalma átlagosan 40 – 60%, de ez nagyban függ az elhelyezkedéstől, a fűtés kialakításától. Például: Egy panellakás páratartalma sokszor 40% körül mozog, mely leginkább a központi fűtésnek köszönhető.

Alacsony páratartalom

Túlságosan száraz terráriumban gyakran alakulnak ki vedlési problémák, mivel a bőr nem képes a vedléshez szükséges mértékben felpuhulni. Másik káros hatása a száraz levegőnek, hogy a hüllőnk, mint minden más állat, a légzés során folyadékot veszít (páradús levegő kilégzésével). Ennek mértéke száraz levegőjű terráriumban csak növekszik. Amennyiben a folyadékveszteséget nem tudja megfelelő mértékben pótolni (rendszeres, friss ivóvíz), úgy ez nagyon lassan, de biztosan megbetegedéshez vezet (különösen a vesék érzékenyek a kiszáradásra, és idő előtt alakulhat ki veseelégtelenség, esetleg köszvény).

Magas páratartalom

A magas páratartalom egyaránt veszélyeket rejt magában. A nedves, nyirkos környezet melegágya a különféle fertőzéseknek, különösen ha ez elégtelen szellőzéssel is társul. A kültakaró és a tüdő a legérzékenyebb erre a környezetre és könnyen alakul ki bakteriális vagy gombás eredetű bőrgyulladás (pl. pikkelyrothadás) esetleg tüdőgyulladás.

 

Párásítónk sok más területen is megállja a helyét (pl. növények párásítása)